Plastpåsmetoden

Den jordfria metoden

Den här metoden har jag lånat från Norman Deno som i sin tur

lånat den av Margery Edgren från Californien. Metoden utvecklades ursprungligen för att ha en bättre kontroll på fröer och för att se om de grodde eller ej. När N.D:s frösådder började att ta för mycket plats övergick han till den här metoden som förutom att den erbjuder full kontroll över groningsprocessen även tar väldigt lite utrymme i anspråk.

 

Fröerna placeras på fuktiga pappershanddukar. Papperskvaliteten bör vara något som tål väta utan att falla sönder (s.k. våtstarka). Hans dukar var i formatet 10x20cm, dessa veks två gånger varefter namnet på fröna som skulle sås skrevs på papperet med en Pilot-penna. Duken fuktas och fröna placeras ut, sedan viks duken en gång, slutresultatet blir då ett paket på ca 5 x 10 cm. Paketet placeras sedan i en tunn plastpåse, som i sin tur endast viks ett par gånger. Upp till 20 "paket" kan stoppas i varje plastpåse. Han använde påsar av Polyetylen, som släpper igenom syre men inte vatten. I Sverige har vi bara de tjockare Polyeten-påsarna, men det verkar att fungera bra ändå. Själv använder jag Torky-dukar och lägger in en etikett som jag skriver med blyerts på. Det är viktigt att du använder en penna vars text inte försvinner efter några månaders vistelse i en våt miljö.

När N.D. gjorde sina tester hanterade han sina fröer och frösådder på 6 olika sätt. För oss som inte behöver experimentera räcker det med två metoder. Dela upp fröna i sådana som ska sås kallt, och sådana som ska sås varmt. De förra ställt i en plastbunke i kylskåpet som ska hålla 4-5°C medan de senare ska förvaras i rumstemperatur (20°C). Det skadar aldrig att påpeka att frön aldrig behöver förvaras vid temperaturer under O °C, under O-strecket händer i bästa fall inget men ibland förstörs fröna. På detta sätt får man plats med 500 påsar på ett utrymme av 30x30x30 cm. 7x7 cm krukor hade behövt 2,5 kvadratmeter. Var tredje månad flyttas fröerna från den ena miljön till den at)dra - om de inte redan grott förstås.

Du bör kontrollera fröna på handdukarna ungefär en gång per vecka. Har du fått med skräp tillsammans med fröna börjar de ofta mögla, varvid du för säkerhets skull bör flytta över fröna till en ny duk. En av dom stora fördelarna med denna metod är att om fröet av någon anledning inte längre är "levande" så ruttnar/möglar det oftast inom en vecka. Du kan då rensa bort dåliga frön eller kasta frösådden. Om du sått på vanligt sätt i en kruka hade du fått förvara, och sköta om, krukan till du givit upp och kastat den. Beroende på kvaliteten på dukarna kan du behöva byta ut dem efter några månader när de börjar att falla sönder. Använd eggen på en slö kniv för att flytta fröna. Ofta har fröna grott redan under i den första miljön, men ibland måste de flyttas flera gånger innan de gror. I vissa extrema fall upp till 5-6 gånger.

N.D. har testat över 4000 arter med denna metod och misslyckats med endast 5 arter, vilket ger metoden högsta betyg.

Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS