Småfåglar ger liv åt trädgården

Det är förvånansvärt lätt att bli besatt av fåglar. När man väl har börjat intressera sig för trädgårdens flygande gäster inser man att det pågår ett fantastiskt skådespel utanför fönstret. MATA FÅGLAR I TRÄDGÅRDEN. Många tror att fåglarna bara behöver utfodras under vintern, och visst är behovet som störst då. Men om du vill njuta av ett rikt fågelbestånd i din trädgård kan du med fördel mata dem året runt.

Fåglar är ett vackert inslag i trädgården och det är spännande att följa deras livscykel med uppvaktning, häckning och vinterflytt. Många fåglar lever i Sverige året runt och sprider både färg och rörelse i en trädgård som för övrigt kan vara tämligen stillastående under vintern. Fåglar är dessutom en viktig del av ekosystemet och hjälper trädgårdsodlaren genom att äta upp olika skadedjur som kan angripa växterna. Dessutom tycker nog de flesta av oss att flugor, myggor och knott passar bättre i gapet på en hungrig fågelunge än i köket eller på uteplatsen.

Det finns många saker man kan göra för att locka fåglar till trädgården och få dem att stanna kvar år efter år. Småfåglar vill ha skydd eftersom rovfåglar och katter inte bara äter möss och sorkar utan även småfåglar. Småfåglar tycker om täta buskar där de inte kan synas ovanifrån samtidigt som grenarna är alltför veka för att bära tyngden av en katt. Välj gärna buskar som producerar bär, frukt eller nötter eftersom det ger småfåglarna mat under hösten och vintern.

Fågelholkar

Ett annat sätt att förse trädgårdsfåglarna med lämpliga häckningsplatser är förstås att sätta upp fågelholkar. Holkarna bör finnas uppe redan tidigt på våren eftersom det är då många fåglar flyger runt och letar efter lämpliga boplatser. 

Det är viktigt att holken inte utsätts för direkt solljus eller stark blåst. Trä är oftast det bästa materialet eftersom det isolerar både mot kyla och värme.  De flest unga fåglar gynnas dessutom av att ha skyddande snår direkt i anslutning för att vila mellan de första flygturerna. Tänk på att holkar som monteras på en vägg eller i ett träd ska sitta så att inte katter, ekorrar eller rovfåglar kommer åt den. Se därför även till att inga större grenar hänger över holken.

Fågelholken drar ofta till sig löss och parasiter som övervintrar i nästet. Detta kan irritera ungfåglarna och göra dem sjuka under nästa års häckning. Därför bör man tömma holken runt oktober när de garanterat är utflugna.

Tabell över fåglar som åtminstone periodvis är insektsätare och dessutom gärna häckar i trädgårdar. Här beskrivs utformningen av holken, öppningen och höjd över marken för att locka favoritgästerna att slå sig ner.

Fågelart

Storlek: bredd x djup x höjd (mm)

Öppningens diameter el. höjd & bredd (mm)

Höjd över mark (m)

Blåmes

100 x 100 x 150

28

1,5 – 2

Entita

100 x 100 x 150

28

0,5 – 2

Flugsnappare, grå

150 x 100 x 100

40 x 100

1,5 – 5

Flugsnappare, svartvit

130 x 130 x 200

30

1,5 – 5

Gärdsmyg

80 x 80 x 80

30 x 80

0,5 – 2

Gråsparv

130 x 130 x 250

35

2,0 – 5

Gröngöling

180 x 180 x 450

60

4,0 – 5

Pilfink

130 x 130 x 200

30

2,0 – 5

Rödhake

100 x 100 x 150

50 x 100

0,5- 2

Rödstjärt

130 x 130 x 200

50 x 130

1,5 – 3

Större hackspett

140 x 140 x 400

50

3,0 – 5

Talgoxe

130 x 130 x 250

30

1,5 – 2

Tornsvala

130 x 600 x 100

30 x 60

högt under tak

Trädkrypare

150 x 125 x 350

30 x 100

1,0 – 3

Tabellen med data från Falkenbergs Ornitologiska Förening

Vintermatning

För att få just de insektsätande fåglarna att stanna kvar i trädgården även under vintern kan det vara en bra idé att mata dem . Fyll fågelbordet med frön, nötter och fett i form av till exempel talgbollar. Komplettera med äpplen, havregryn och kokosfett så får du många olika sorters fåglar till din trädgård.

Det gör att de snabbt hittar häckningsplatser i området på våren och hjälper dig med att minska skadorna på grönsaker och frukter. Den här gruppen med fåglar gillar fett och för den som inte vill köpa produkter som kommer från andra djur går kokosfett lika bra. Dessutom gillar mesar jordnötter i nätkasse. Mesar och titor har lätt för att äta hängande medan andra, som till exempel rödhakar, behöver en plan yta för att sitta bekvämt.

Vatten

Många människor matar fåglar men betydligt färre förser dem kontinuerligt med rent vatten. Fåglar är i behov av rent vatten för att dricka och bada. Daglig tillgång på vatten är speciellt viktigt under vintern när den naturliga tillgången är frusen och under perioder av torka på sommaren.

 ” Fåglarna svälter inte ihjäl om du slutar att mata eller reser bort ett tag, de letar upp ett annat matställe istället. Det är heller ingen risk att du lurar flyttfåglar att stanna genom att börja mata tidigt. De som flyttar gör det ändå”, säger Steve Dahlfors på Sveriges Ornitologiska Förening.

 

Ett recept på en talgboll, som du kan göra själv:

Ingredienser:

Kokosfett, jordnötter, fiberhavregryn, vetekross eller kli, linfrö, hasselnötter, fågelfröblandning och margarin.

Gör så här:

Smält kokosfettet på svag värme. Blanda i jordnötter (lätt hackade), fiberhavregryn (de är mindre än vanliga havregryn), vetekross/kli, linfrön, hasselnötter (hackade) och fågelfröblandning. Ta ungefär lika mycket av varje sort (en näve). Låt blandningen stelna något och rör i rumsvarmt margarin, vilket gör blandningen mjukare och följaktligen lättare att anpassa i kruka eller annan behållare.

Receptet är taget från Niklas Aronssons bok Mata Fåglar.

Hej!
Prova att göra en egen hemsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS